راهنمای خرید درب ضد حریق
❖ مقدمه
با توجه به افزایش ساخت و ساز و تراکم جمعیت، رعایت ضوابط ایمنی در ساختمانها به منظور حفاظت از جان و مال شهروندان در برابر حریق و حوادث ضروری بوده و علاوه بر رعایت ضوابط در فاز طراحی، تهیه و استفاده از مصالح و تجهیزات استاندارد و مورد تایید نقش اساسی را در تامین این اهداف ایفا می نماید.
لذا با توجه به ابهامات و شناسایی این تجهیزات، سازمان آتش نشانی تهران خود را مکلف به راهنمایی هرچه بیشتر مالکین، سازندگان و متولیان این امر دانسته و به همین منظور نسبت به تدوین “راهنمای خرید در های مقاوم در برابر حریق” اقدام نموده است.
❖ آشنایی با درهای مقاوم در برابر حریق
بطور کلی تمامی در ها بعنوان جزئی از عناصر ساختمان بوده و وظایف عملکردی متفاوتی را بر عهده دارند. اهم وظایف عملکردی آنها عبارتند از :
✔ امکان دسترسی و ارتباط فضاهای داخلی و خارجی به یکدیگر؛
✔ عبور نور و تبادل هوا؛
✔ مقاومت و پایداری؛
✔ ایمنی و امنیت؛
✔ عایق حرارتی وصوتی؛
درهای مقاوم در برابر حریق بعنوان جزئی از راه خروج در ساختمان ها محسوب شده و به لحاظ عملکردی با درهای ضد سرقت و سایر درها متفاوت می باشند. درهای مقاوم در برابر حریق، چارچوب و یراق آلات آن در برابر حرارت مقاوم بوده و با جداسازی فضاها از یکدیگربه صورت دودبند مانع از گسترش حریق و محصولات ناشی از آن میشوند. این درها می بایست مقاومت کافی مطابق ساختار جانبی خود را داشته باشند. لذا این در ها نقش بسیار مهمی را در بالا بردن ایمنی مردم و کاهش خسارات حاصل از آتش سوزی ایفا نموده و باعث تسهیل در فرار افراد به هنگام حریق می شود.
بهره برداری از در مقاوم در برابر حریق در دوربندی پلکان مجتمع های مسکونی و تجاری، ادارات، ورزشگاه ها، پالایشگاه ها ، نیروگاهها، راهروهای ارتباطی بیمارستان و اماکن اداری، سالن های همایش، فضاهای تجمعی، فرودگاهها، فضاهای امن ، لابی آسانسورها، اتاق تاسیسات و موتورخانه ، اتاق پمپ آتش نشانی، انبارهاو بطورکلی تمام مکانهایی که امکان حریق و گسترش آن وجود داشته و ایمنی آن از اهمیت ویژه ای برخوردار است ضروری می باشد.
❖ جنس درهای مقاوم در برابر حریق
جنس بیرونی درهای مقاوم در برابر حریق از آهن یا فولاد بوده و ساختار درونی آنها میتواند از جنس پشم سنگ، شبکه مشبک هانی کامب،صفحه پرلایت، صفحه پلی استایرن،صفحه فیبرسرامیک، فوم پلی اورتان باشد.این درها بصورت تک لنگه، دو لنگه بصورت لولایی یا کشویی متناسب با محل قرارگیری کاربرد دارند.
❖ میزان مقاومت در برابر حریق
تمامی درهای مقاوم در برابر حریق براساس زمان مقاومتی که در برابر حریق و حرارت دارند با هم متفاوت هستند.یک درمقاوم در برابر حریق میتواند از ۲۰ دقیقه تا ۲4۰ دقیقه و بیشتر از آن در برابر حریق مقاومت کند.با مراجعه به مبحث سوم مقررات ملی ساختمان(ویرایش 1395) می توان میزان مقاومت درها را متناسب با محل قرارگیری و نوع مجموعه فضاهای تقسیم بندی شده تعیین نمود.
❖ اجزای درهای مقاوم در برابر حریق
✔ خود بسته شو
در محافظت شده در برابر آتش مجهز به سیستمی است که سبب بسته شدن خود به خود در، پس از باز شدن آن میشود. اصوال اصطلاح ” خود بسته شو ” در مورد درهای حریق یا سایر بازشوها به مفهوم بسته بودن در( یا بازشو) در حالت عادی و بسته شدن آن پس از عبور متصرف است که برای اطمینان از انجام این عمل، در به یک وسیله مکانیکی تایید شده مجهز می شود.درهای واقع در گذرگاه های خروج، دوربند پلکان ها، خروج های افقی، موانع دود، یا دوربند فضاهای مخاطره آمیز از این نوع درها می باشند.
✔ خودکار بسته شو
اصطالح ” خودکار ” در مورد تجهیزات محافظت در برابر حریق و وسایل و دستگاه هایی به کار می رود که در برابر برخی از محصولات احتراق واکنش نشان داده و خود به خود و بدون دخالت انسان فعال شوند.
✔ دستگیره آنتی پنیک
به منظور تسریع و تسهیل در بازشدن درهای مقاوم در برابر حریق هنگام فرار متصرفین در زمان اضطراری، دستگیره ای با عنوان آنتی پنیک بر روی تمامی درها نصب شده و جزء لاینفک درهای مقاوم در برابر حریق محسوب میشوند.این نوع دستگیره امکان دارد با توجه به مکانیزم و ضرورت بهره گیری از آن در انواع مختلف تولید و نصب شوند.
از دیگر اجزای درهای مقاوم در برابر حریق می توان به دستگیره و قفل، لولا و اتصالات، چارچوب، نوارپف شونده و لنگه در اشاره کرد. نوار دود بند و یا پف شونده به نواری گفته می شود که در زمان رخداد حریق پف شده( نه اینکه بسوز و شعله ور شود) و از انتقال دود و محصوالت ناشی از حریق از فضایی به فضای دیگر جلوگیری نماید.
در خصوص میزان مقاومت اجزای در، این نکته حائز اهمیت است که باید تمامی موارد فوق دارای استاندارد بوده ودر آزمایشگاه حریق استاندارد به تائید رسیده باشد و به میزان قابل قبولی در برابر حریق مقاومت نماید.
❖ نکات خرید درهای مقاوم در برابر حریق( بسیار مهم )
سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرداری تهران پس از ثبت درخواست شرکت های تولید کننده در های مقاوم در برابر حریق دارای گواهینامه فنی از مرکز تحقیقات راه، مسکن، شهرسازی نسبت بهبررسی های مدارک و مستندات مربوطه و بازدید از شرکت، کارخانه اقدام نموده و پس از موفقیت در جلسه تعیین صلاحیت شرکت ها، در لیست شرکت های ارائه دهنده تجهیزات درهای مقاوم در برابر حریق مندرج در سایت سازمان قرار می گیرند.
الزم به توضیح است شرکت های مذکور بدون هیچگونه رتبه بندی ای در لیست بارگذاری شده در سایت سازمان ثبت شده اند.بنابراین در ابتدا پس از مراجعه به این لیست کارفرما می تواند در های مورد احتیاج خود را انتخاب و پس از استعالم از شرکت های مذکور نسبت به انتخاب گزینه بهینه تصیمات لازم را اتخاذ نماید.
مالکین و کارفرمایان محترم می توانند با مراجعه به آدرس سایت اینترنتی شرکت های تامین و تولید کننده درهای مقاوم در برابر حریق گواهی اصالت کالای خرید خود را بصورت آنلاین استعلام نموده و از صحت آن اطمینان حاصل نمایند.
درهای مقاوم در برابر حریق خود را صرفا با توجه به اطلاعات مندرج در سایت سازمان آتش نشانی تهران خریداری نموده و به تبلیغات سو در فضاهای مجازی، دیگر سایتها و افراد واسطه در این امر که مغایر با اطلاعات مذکور می باشند اکتفا ننموده و جدا خودداری نمائید.بدیهی است مسئولیت عدم رعایت این موارد به عهده ذینفعان می باشد.
نشانی اینترنتی سازمان آتش نشانی تهران:
روی لینک بالا کلیک کنید .در منوی لیست تجهیزات ، گزینه ی لیست تجهیزات درهای مقاوم در برابر حریق را انتخاب کنید و از انتخاب شرکت ایستا درب آیسان مهر برای خرید درب ضد حریق مطمئن شوید.